Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

20/11/14 EΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ F16... ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ


Με ανακοίνωση της η υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, κοινοποίησε την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πιθανή πώληση στην Ελλάδα μέσω του συστήματος FMS (Foreign Military Sales) υποστήριξης και σχετικού εξοπλισμού, ανταλλακτικών και λογιστικής υποστήριξης για τα μαχητικά F-16 Fighting Falcon υπολογιζόμενου κόστους 188 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (150 εκατ. ευρώ).

Επίσης με την ίδια ανακοίνωση η DSCA ενημερώνει για την έγκριση ενημερώθηκε το Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 17 Νοεμβρίου 2014. Είναι αυτονόητο ότι με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη παραλαβής των υλικών και των υπηρεσιών που θα επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία να βελτιώσει δραματικά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μαχητικών F-16 που σήμερα αποτελούν τον κορμό του στόλου των μαχητικών.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε τη συνέχιση της υποστήριξης για τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που περιλαμβάνεται στα προγράμματαElectronic Combat International Security Assistance Program (ECISAP, διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ασφάλειας ηλεκτρονικής μάχης), International Engine Management Program (διεθνές πρόγραμμα διαχείρισης αεροκινητήρα), F-16 Technical Coordination Program (πρόγραμμα τεχνικού συντονισμού F-16), Aircraft Structural Integrity Program (πρόγραμμα δομικής ακεραιότητας αεροσκάφους).
Επίσης, υλικών για τα μαχητικά και υπηρεσίες υποστήριξης λογισμικού, την επισκευή και επιστροφή υλικών, ανταλλακτικά και υλικά επισκευής, τεχνική βιβλιογραφία, εξοπλισμό υποστήριξης, συλλογές τροποποιήσεων μικρής κλίμακας, τεχνική και μηχανολογική υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους ανάδοχους και άλλες υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης και υποστήριξης του προγράμματος.
Κύριοι ανάδοχοι για το πρόγραμμα είναι οι Lockheed Martin και Northrop Grumman, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχουν γίνει γνωστές συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πώληση, ούτε απαιτείται η παρουσία πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των αναδόχων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου