Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός 2015: Ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Στον προϋπολογισμό οι 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές


- Η κυβέρνηση έβαλε με το έτσι θέλω την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τις 100 δόσεις
- Υποτίθεται ότι από το 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από το 26% ώστε το 2017 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15%

- Δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ούτε μείωση για τον φορολογικό συντελεστή των φυσικών προσώπων
Η αφόρητη πίεση της τρόικα πέτυχε τελικά το σκοπό της. Οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ με τον περιορισμό του από το 1,43% του ΑΕΠ στο 1% πήγαν περίπατο.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα φαίνεται που είναι ακόμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε διακηρυχθεί πως από το 2015 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των συντελεστών των επιχειρήσεων από το 26% ώστε το 2017 οι επιχειρήσεις να φορολογούνται με 15%.

Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα είχε διακηρυχθεί πως από το 42% ο υψηλότερος συντελεστής θα περιοριζόταν σταδιακά στο 30%. Ομως, προς το παρόν στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και τώρα ο στόχος μετατίθεται για το 2016.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της τρόικας στη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, η κυβέρνηση την συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα στο κείμενο παρουσίασης του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι "στο Σχέδιο ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η σημαντική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας".

Οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων το μόνο που απομένει η έκδοση ως την ερχόμενη Δευτέρα, της εγκυκλίου για τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Κατ. Σαββαϊδου και το άνοιγμα της πύλης στο TAXIS.
(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου