Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΩΜΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τουρκία: "Τα νερά στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχίσουν να βράζουν - Δεν θα διστάσουμε νέο '74"


Οι Τούρκοι διατηρούν στο «κόκκινο» την ένταση εντός της κυπριακής ΑΟΖ με την συνεχή παρουσία πολεμικών πλοίων τα οποία κινούνται όλο και πιο κοντά στα νότια παράλια της Κύπρου και απειλούν με νέο ’74 προκειμένου να διαφυλάξουν, όπως λένε, τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα «Σαμπάχ» σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι, απ’ αρχής του κυπριακού ζητήματος η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει του τουρκοκυπρίους και τα δικαιώματα τους και «δεν θα διστάσει να το κάνει όπως το 1974 που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη της».

Οι Τούρκοι απειλούν ωμά με πόλεμο την Κύπρο προκειμένου να αρπάξουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται με την παρουσία τουρκικών σεισμικών πλοίων στην ΑΟΖ. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να διατηρηθούν τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα στην περιοχή», επισημαίνει η «Σαμπάχ» στο δημοσίευμα της.
        
Οι Τούρκοι μέσω της «Σαμπάχ» και άλλων δημοσιευμάτων κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους ότι συνάπτουν συμφωνίες με χώρες που η Τουρκία έχει πολύ κακές σχέσεις (Ισραήλ, Αίγυπτος) «και αυτό μόνο ωφέλιμο δεν μπορεί να είναι στις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνομιλίες. Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας κρατούν ''παγωμένους'' στις διαπραγματεύσεις για να εμφανίζονται στο εξωτερικό ως οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού».

Για τους Τούρκους ο πιο ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να περάσουν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι ο τουρκικός αγωγός αλλά αυτό θα σήμαινε πως οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να συνεργαστούν. «Δεν θα το κάνουν», σημειώνει η εφημερίδα, «αντιθέτως προτιμούν να έχουν ζημία. Είναι φανερό πως ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή».

«Από την άλλη, όμως, είναι κατανοητό γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα για να καταλήξει πως «από την αρχή της υπόθεσης των υδρογονανθράκων ήταν φανερό πως υπήρχαν δύο λύσεις: η συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών ή η ένταση, όπως την ζούμε τώρα».

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ενταγμένη πλήρως στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν και του Νταβούτογλου προσπαθεί να ρίξει το βάρος της ευθύνης για τη διακοπή των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας πως μόνο αν υπάρξει μια συμφωνία να μοιραστούν τα κοιτάσματα της ΑΟΖ και στις δύο κοινότητες, θα σταματήσουν να... βράζουν τα νερά της Μεσογείου. Αν αυτό δεν συμβεί τότε η ένταση στην περιοχή, σημειώνει, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Συμπληρώνει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά βρήκε άλλοθι στην παρουσία του «Barbaros» για να προβεί σε συμφωνίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάτι που όμως επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θέτει εν αμφιβόλλω την ηρεμία στην περιοχή. «Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να μην θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της λύσης του προβλήματος», γράφει χαρακτηριστικά.

Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία για τις προετοιμασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα 5-6 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου νομιμοποιούν δηλαδή τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου